Leivoin ekaa kertaa eläissäni munkkeja. Berliininmunkkeja vaniljakreemitäytteellä (ohje "Tinan keittiöstä").

Aikaa näihin kohotusten vuoksi menee, mutta ovat kyllä sen arvoisiakin. Mieheni ihastui näihin erityisesti. NAM!

 

BERLIININMUNKIT

1. Taikina

1,75dl maitoa

25g hiivaa

4dl erityisvehnäjauhoja

 

2. Taikina

4dl erityisvehnäjauhoja

8 munankeltuaista

0,75 dl sokeria

1tl vaniljasokeria

1tl suolaa

1 raastettu sitruunan t. appelsiinin kuori

150g pehmeää voita

 

SOKERISEOS

3dl sokeria

1rkl vaniljasokeria

1rkl kanelia

 

Sekoita 1. taikina ensin. Eli hiiva lämpimään maitoon. Lisää jauhot ja sekoita kunnes taikina on joustavaa. Anna kohota kannen t. kelmun alla kaksinkertaiseksi (n.30min).

Lisää 1. taikinaan, 2. taikinan ainekset järjestyksessä. Vaivaa kunnes taikina on kiiltävää ja joustavaa. Anna jälleen kohota kaksinkertaiseksi. (n. 30min).

Liiskaa taikina ja anna kohota uudelleen (n. 30min).

Pyöritä taikinasta n. 25g painoisia munkkeja. Laita jauhotetulle liinalle ja peitä toisella liinalla. Anna kohota n. 1h.

Paista öljyssä noin 2min/puoli. Laita talouspaperin päälle valumaan. Pyöräytä sokeriseoksessa.

Täytä vaniljakreemillä (valmisjauheesta tai tee itse).

 

VANILJAKREEMI

1 halkaistu vaniljatanko

5dl maitoa

5 munankeltuaista

1,5dl sokeria

3rkl maizenaa

(0,5dl punssia)


Kiehauta maito ja siihen lisätty vaniljatanko. Sekoita keltuaiset, sokeri ja maizena. Lisää puolet kiehuvasta maidosta munaseokseen, sekoita. Kaada takaisin kattilaan ja anna kiehua voimakkaasti sekoittaen, kunnes paksuuntuu (n. 4-5min). Siivilöi kreemi ja anna jäähtyä kelmun alla. Mausta halutessasi punssilla kun jäähtynyt.