Leivoin ekaa kertaa eläissäni munkkeja. Berliininmunkkeja vaniljakreemitäytteellä (ohje "Tinan keittiöstä").
Aikaa näihin kohotusten vuoksi menee, mutta ovat kyllä sen arvoisiakin. Mieheni ihastui näihin erityisesti. NAM!
BERLIININMUNKIT
1. Taikina
1,75dl maitoa
25g hiivaa
4dl erityisvehnäjauhoja
2. Taikina
4dl erityisvehnäjauhoja
8 munankeltuaista
0,75 dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1tl suolaa
1 raastettu sitruunan t. appelsiinin kuori
150g pehmeää voita
SOKERISEOS
3dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
1rkl kanelia
Sekoita 1. taikina ensin. Eli hiiva lämpimään maitoon. Lisää jauhot ja sekoita kunnes taikina on joustavaa. Anna kohota kannen t. kelmun alla kaksinkertaiseksi (n.30min).
Lisää 1. taikinaan, 2. taikinan ainekset järjestyksessä. Vaivaa kunnes taikina on kiiltävää ja joustavaa. Anna jälleen kohota kaksinkertaiseksi. (n. 30min).
Liiskaa taikina ja anna kohota uudelleen (n. 30min).
Pyöritä taikinasta n. 25g painoisia munkkeja. Laita jauhotetulle liinalle ja peitä toisella liinalla. Anna kohota n. 1h.
Paista öljyssä noin 2min/puoli. Laita talouspaperin päälle valumaan. Pyöräytä sokeriseoksessa.
Täytä vaniljakreemillä (valmisjauheesta tai tee itse).
VANILJAKREEMI
1 halkaistu vaniljatanko
5dl maitoa
5 munankeltuaista
1,5dl sokeria
3rkl maizenaa
(0,5dl punssia)
Kiehauta maito ja siihen lisätty vaniljatanko. Sekoita keltuaiset, sokeri ja maizena. Lisää puolet kiehuvasta maidosta munaseokseen, sekoita. Kaada takaisin kattilaan ja anna kiehua voimakkaasti sekoittaen, kunnes paksuuntuu (n. 4-5min). Siivilöi kreemi ja anna jäähtyä kelmun alla. Mausta halutessasi punssilla kun jäähtynyt.
Kommentit