Tässä joitain väkerryksiä, mitä jouluksi tuli leivottua
(jatkan tätä kirjoitusta sitä mukaa jahka saan kuvat siirrettyä)...



Kummityttöni ja riiviöni kanssa leivottuja ja koristeltuja pipareita...




Joululeipä...

2 1/2 dl piimää
2 rkl öljyä
2 rkl siirappia
2 1/2 porkkanaraastetta
3 dl sämpyläjauhoja
2tl fenkolia
 1tl pomeranssin kuorta
1 tl suolaa
1 pkt hiivaa
rusinoita

Liuota hiiva nesteeseen. Lisää muut ainekset. Kohota hyvin. Leivo kaksi pitkulaista tai pyöreää leipää. Kohota uudelleen ja paista 200 C 20-25 min. Voitele siirappivedellä paistamisen aikana.





Nigellan "jouluihme" elikkäs suklainen maustekakku...

1 osa:
350 g kuivattuja luumuja (silputtuina)

250 g rusinoita
125 g korintteja
175 g suolatonta voita
175 g demeran sokeria
175 ml hunajaa
125 ml kahvilikööriä
2 appelsiinia (mehu+kuori)
1 rkl mixed spice (käytin maustepippuria)
2 rkl kaakaojauhetta

2 osa:
3 vatkattua munaa
150 g jauhoja
75 g jauhettua mantelia
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa

Lisää 1. osan ainekset kattilaan, kuumenna pienesti kiehuvaksi. Keitä n 10min ja anna seistä 30min. Tämän jälkeen lisää 2. osan ainekset ja sekoita puukauhalla tasaiseksi.

Vuoraa vuoka (24cm tai alle) leivinpaperilla, reunan tulee olla kakkua reilusti korkeampi, ettei pinta pala. Paista 150 C n 1 3/4- 2 h kunnes pinta on kiinteä, mutta kostean näköinen. Leikatessa kakun tulee olla keskeltä hieman "raaka".

Anna jäähtyä, irrota vuoasta ja koristele.


Tää kakku oli AIVAN KAUHEAN makuista! Jäi syömättä kaikilla.
Potentiaalia tässä oli, mutta maku oli niin erilainen mihin yleensä mauste/hedelmäkakkujen kanssa on tottunut, että meidän perheelle ei kelvannut kyllä yhtään...

Syy miksi laitan ton reseptin ylös on se, että tää kakku oli niin ihana ja "terapeuttinen" tehdä, etten kyllä ole varmaan koskaan nauttinut niin kakunteosta kuin nyt!
Oli ihana joulufiilis seistä ja hämmennellä seosta liedellä kun ihanat tuoksut valtasivat keittiön...AH!!

Elikkäs, olen päättänyt, että jotenkin tuosta on pakko saada hyvää! Ton kakun mä nimittäin haluan meidän perheeseen jouluperinteeksi ja sillä siisti. (jos jollain on vinkkejä niin kertokaa ihmeessä!!)
:)






Ruotsalainen sahramikakku...Nam! (kuvassa näyttää paljon tummemmalta kuin on. Sisältä tuo kakku on ihanan keltainen).

Saffranskaka

200g margariinia
1 pss sahramia
2 kananmunaa
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl maitoa
4 dl jauhoja

Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri. Vatkaa sahrami, leivinjauhe ja maito sekaan. Lisää viimeiseksi jauhot ja rasva. Sekoita tasaiseksi. Paista uunin alaosassa 175 C n 45min.

Anna jäähtyä. Siivilöi tomusokeria päälle.


Ruotsin makuja kaipailin, joten törmäsin tämmöseen
reseptiin netissä.
Tää on helppo tehdä ja ihanaa, suosittelen lämpimästi!

(Anoppilaan terkkuja, ei ollut mantelia ohjeessa kuten muistelin,
kyllä se on tuo sahrami mikä sen maun antaa ;D)